Lángos recept vol. 1. A fagyasztható :)

7/22/2015 Tália 0 Comments


Odakint dübörög a nyár ezerrel. Strand, vizecske, napsütés. Hőségriadó és izzadáááás. És mi az még amit az ember, ha csak eszébe is jut a strandolás (ami hozzá kell tennem ekkora hőségben igen gyakran előfordul) automatikusan megkíván? Hát persze, hogy a lángos!
Nem tudom ki, hogy van vele, de én imádom a lángost. Megkenve tejföllel, fokhagymával, megszórva sajttal, sőt, ha nagyon ínyenc akarok lenni, friss kaporral. Nem éppen az egészséges táplálkozás mintapéldája, a kalóriákról nem is beszélve ...  de egyszer egyszer lehet csalni :)
Kétféle lángos receptet szoktam alkalmazni. Az egyik egy igen egyszerű. Szinte nem kell hozzá semmi és sitty-sutty összedobtad, meg kelt, megsütötted, megetted :). Na de, ez csak akkor buli ha vagytok rá elegen. Mert a lángos igazán csak frissen finom.
És itt jön a másik recept  Abban az esetben ha egyedül vagy, esetleg ketten vagytok vagy mit tudom én még milyen okból kifolyólag nem fogyna el egy kisebb kupac forró, illatozó fincsi lángos. Van megoldás!(itt jön a dobpergés) Ezt a fajta receptet hűtőben több napig lehet tartani, sőt ha úgy a praktikusabb le is lehet fagyasztani. Íme:
Hozzávalók:

  • 1 kg. liszt
  • 2 dl. tejföl 
  • 0,5 l. tej
  • 20 g. élesztő 
  • 1 evő kanál cukor 
  • 2 teás kanál só
  • tetejére tejföl, sajt, fokhagyma ... 

Az élesztőt elkeverjük egy kevés tejjel, nem kell felfuttatni. A lisztet megsózzuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, a többi tejet és a tejfölt. Összegyúrjuk.
Ha gyorsan el szokott fogyni, akkor elég a hűtőben tartani, nem kell lefagyasztani, mert a hűtőben is eláll pár napig. Tehát, ha hűtőben akarjuk tartani akkor ott is kell keleszteni. Ha pedig fagyasztani szeretnénk, akkor kelesztés nélkül kis cipókat formázunk a tésztából és tálcán fagyasztjuk. Ha megfagyott összelehet szedni egy zacskóba.
A hűtőben tartós verzióban elég kivenni a tálat a hűtőből, tépni egy darabkát a tésztából, széthúzogatni és mehet is a forró olajba. A fagyasztottnál, előre ki kell venni úgy 1-1,5 órával, annyi cipócskát amennyit sütni szeretnénk. Kint szépen kiolvad és meg is kell.
Tetejére mehet bármi amit szeretünk. Fokhagyma, tejföl, sajt, és az én személyes kedvencem a kapor.
Nyami! Meghoztam a kedvet?
Nektek mi a kedvenc lángos receptetek? És hogy szeretitek: tejföllel, sajttal vagy csak simán?
Jó étvágyat! Szeretettel
Tália

0 megjegyzés: