Feng shui és az öt elem

7/29/2015 Tália 0 Comments


El Feng Shui Clásico, el autentico conocimiento milenario, no es superstición, no es magia, ni es cuestión de fe. No se trata de llenar su casa de cristales de swarovski, Budas, Deidades Chinas, espejos, baguas, símbolos, ranas, tortugas, tigres, hacer rituales extraños, etcétera (folklor Chino).  Es compatible con cualquier religión, ya que solo se trata de una técnica que equilibra la energía de los espacios mediante la Física y la Química. Siria Grandet

Tedd a kezedet a gyertya mellé. Milyen érzés? Lágyan simogató, kellemes meleg? És milyen a pattogó tűz a kandallóban? Esetleg a kis tábortűz, amit körbeültünk és érezzük az arcunkat pirongató melegséget. És a hatalmas tűzvész, ami felemészt mindent ami az útjába kerül, amit már nem tudunk kordában tartani? Micsoda különbség van a végtelen, mélységes óceán és az apró elpárolgó harmatcsepp között. És a vén tölgy amit már alig bírunk átölelni? De írhatnám az óriási öreg fenyőt, beleszédülünk ha a csúcsát akarjuk megnézni. Mellettük ott a kicsi fűszál, ami évről évre elpusztul, apró és hajlékony, bármelyik szelecske könnyedén játszik vele. És ezek mind egy egy elem természetes energiáit hordozzák.


A Fa, a Tűz, a Föld, a Fém és a Víz. Ők öten alkotják a Jin és Jang után a feng shui alapjait. Minden ami körül vesz minket, minden tárgy, folyamat, jelenség, tevékenység, évszak, időpont, íz és érzés, minden jellemezhető ezzel az öt elemmel. A feng shui ezeknek az elemeknek az egyensúlyára és a köztük lévő harmóniára törekszik.

Azt, hogy egy tárgy milyen elemhez tartozik több tényező megvizsgálásával állapíthatjuk meg. Meg kell néznünk a formáját, színét, mozgásirányát, ízét, illatát, az anyagot amiből létrejött, tulajdonságait, mint például terjed valamerre, növekszik, átalakul, alkalmazkodik, hajlékony esetleg merev.

Minden helyszínnek, lehet az akár kint a természetben, a nagyváros kellős közepén vagy odabent a kicsi lakásban, megvan a maga eleme ami meghatározza az energiáját a felhasznált színek, formák, anyagok alapján. Megtalálhatunk  környezetünkben akár több elemet is de mindig lesz egy uralkodó, ami kiemelkedik a többi közül.

Az égtájaknak is megvan a maga eleme, ami szorosan fűződik hozzá és jellemzi a jelenlévő energiát. Délen a Tűz van jelen (mi más? :), dél-nyugaton és észak-keleten a Föld, nyugaton és észak-nyugaton a Fém, észak természetesen a Vízé, keleten és dél-keleten pedig a Fa uralkodik.


Five elements of Feng Shui. use them in appropriate spaces in you home or office.

Az elemek kölcsönhatásban állnak egymással is. Teremtik, gyengítik és kontrollálják egymást.  A Feng shui ezeket a kölcsönhatásokat használja a harmónia és egyensúly megteremtésére. Az első ilyen a táplálóciklus, amiben az elemek megteremtik és táplálják, elősegítik a növekedését az utánuk következőnek. A Fa táplálja a Tüzet, a Tűz ég és hamu, az az Föld, keletkezik, a Föld mélyén jön létre a Fém, ami megolvad és folyik mint a Víz, ami pedig öntözi és ez által táplálja a Fát. A kör bezárult és el is indult újra.

A táplálóciklus ellentéte a kontrollálóciklus vagy rombolóciklus. A Fa magába szívva a tápanyagokat kimeríti a Földet, a Föld felissza a Vizet, a Víz eloltja a Tüzet, a Tűz megolvasztja a Fémet és a Fém kivágja a Fát.

És van még  a gyengítő ciklus, ami kevésbé erős hatású mint az előző kettő, de sokszor nincs is szükség másra. :) A Fa elég megteremtve a Tüzet, a Tűz bealszik átalakulva Földdé, a Föld kimerül megteremtve a Fémet, a Fém teljesen elfolyik miközben átalakul Vízzé, a Vizet pedig felszívja a Fa. Tehát a Tűz gyengíti a Fát, a Föld a Tüzet, a Fém a Földet, a Víz a Fémet és a Fa a Vizet. :))

Akár melyik irányból közelíted meg a dolgot, minden egyes ciklus törvényszerűségére találsz több magyarázatot is. Például a Fa gyökereivel szétroncsolja a Földet, vagy a Föld kordában tartja a Vizet, mederbe tereli a folyót, a tavat. Vagy fel lehet hozni példának a Vizet amitől rozsdás lesz a Fém.

Ennyi bevezetésképpen, általánosan :) A többit részletesen külön külön minden egyes elemhez írom le. Itt lesz a link mindhez :)
Fa
Tűz
Föld
Fém
Víz

Szeretettel
Tália ❣

0 megjegyzés: