Tibeti 5 rítus

7/21/2015 Tália 0 Comments


Előszóként annyit, hogy én egy igazi sport antitalentum vagyok. Mindig is soványka voltam (kivétel most, második szülés és szoptatás után kissé nehezebben fogynak a kilók) és mégis nehezen ment minden fajta mozgás. De a jóga! Amikor először kipróbáltam úgy kb. 6 éve, rögtön tudtam, hogy "Igen! Ez a nekem való. Ez vagyok én!". Sajnos, és itt be kell látnom, mint minden mást, ezt is csak kisebb nagyobb fellángolásokkal végeztem. Egy idő után mindig volt kifogás: nincs hol, nincs mikor és amúgy is lusta vagyok egy ici picit :) És ekkor találtam rá a öt tibeti rítusra, amit egyszerűen imádok.


Nem nehéz, bárki, bármilyen fizikai kondícióban elkezdheti. Eleinte csak pár perc. És igazán csak egy icipici szabad terület kell hozzá a szőnyeg közepén. Állítólag: fiatalodhatunk, szépülhetünk, fogyhatunk és egészségesebbé válhatunk általa. Kell ennél több? :)

Tehát mi is ez? (ha valakit untat a hosszú elmélet nyugodtan át lehet ugrani :))
Maga a gyakorlatsor 2500 éves. A tibeti szerzetesek dolgozták ki, 21 jóga ászanát sűrítettek össze öt gyakorlatba. Jótékonyan hat a keringési rendszerrejavítja az emésztést és a szervezet oxigénellátásátsegít a hát és vállfájáson, rendbe teszi a menstruációs ciklust, megelőzi a csontritkulás kialakulását, csökkenti az izomfeszültséget, a stresszt, és energiával tölt fel.
Öt különböző gyakorlatból áll. Minden egyes gyakorlatból, külön külön,az első héten elég hármat elvégezni. A fizikai erőnlétünktől, hangulatunktól vagy akár pillanatnyi szeszélyünktől függően hetente, kéthetente vagy bármilyen más tempóban kettesével emelhetjük ezt a számot. Igazából ez a "kettesével" sem szentírás, a lényeg annyi, hogy az elvégzett gyakorlatok száma mindig páratlan legyen. Tehát az alap felállás a következő:

  1. hét: mindenből 3
  2. hét: mindenből 5
  3. hét: mindenből 7
  4. hét: mindenből 9
  5. hét: mindenből 11
  6. hét: mindenből 13
  7. hét: mindenből 15
  8. hét: mindenből 17
  9. hét: mindenből 19 és így jutunk el az áhított célig:
  10. hét: mindenből 21

Huszonegynél többet nincs értelme végezni, ez a maximum. Ha idáig elértünk, csak folytassuk minden nap ezzel a mennyiséggel.

Az első rítus

Az egyik legérdekesebb szerintem. A lényege a forgás. Micsoda élvezettel tudtunk gyerekként forogni, csak úgy minden különösebb ok nélkül. Csak pörögni pörögni amíg csak el nem szédültünk. Pedig még csak nem is tudtuk milyen rendkívül jótékony hatást gyakorol ránk. A muzulmán szúfi testvériség leghíresebb ága a kerengő dervisek a forgás által kívánnak eljutnia tudatosság magasabb fokára. A forgás ösztönzi a testben az energia áramlását, növeli a csakrákon átáramló energiát, javítja a vérkeringést, beindítja a fiatalodás folyamatát az által, hogy ösztönzi a sejtek megújulását és tisztábbá teszi a gondolkozást.
Hogyan végezzük: állóhelyzetben, oldalt kinyújtott karral, tenyerünket felfele tartva, az óramutató járásával megegyezően balról jobbra forgunk, egészen addig amíg meg nem szédülünk. Egy szemmagasságban lévő pontra szegezzük tekintetünket és ahogy forgunk addig tartsuk rajta amíg lehetséges.

A második rítus

A második rítus erősíti a pajzsmirigy, a mellékvese, a vese, az emésztőrendszer és a nemi szervek működését. Szabálytalan havivérzés esetén szabályozza azt és segít csökkenteni a klimax tüneteit. Javítja a vérkeringést, erősíti a szívizmokat jót tesz a légzésnek. Erősíti a hasizmokat, lábat, karokat.
Hogyan végezzük: hanyatt fekvésből indulunk, a karunk a földön kinyújtva a test mellett. Először a fejünket emeljük, majd a két lábunkat egészen merőlegesig, majd lassan visszaengedjük a földre.

A harmadik rítus

Ez is hasonlóan hat mint az előző, a második rítus. Ezen kívül még segíthet az arcüregproblémákon és könnyíti az ízületi gondokat a nyakban és a hát felső részében. Javítja közérzetünket és erőnlétüket.
Erősíti a hasizmokat és a rekeszizmot.
Hogyan végezzük: térdeljünk le a földre, mindkét kezünkkel fogjuk meg hátul a combunkat. Kilégzés közben állunkat hajtsuk előre majd belégzés közben óvatosan hajoljunk ívben hátra. Fújjuk ki a levegőt, majd térjünk vissza a kiinduló helyzetbe.

A negyedik rítus

Mindazokra a szervekre hat jótékonyan mint az előzőek :D. Pajzsmirigy, emésztőrendszer, nemi szervek, szívizom, Tisztítja az orrunkat, elmélyíti a légzést, fellendíti az immunrendszer működését.
Hogyan végezzük: kinyújtott lábbal, üljünk a földön, a lábunkat ne tartsuk szorosan egymás mellet, hanem olyan 20-30 cm-re egymástól, tenyerünket tegyük a csípőnk mellé a talajra, ujjunk előrenéz. Belégzéskor hátra hajtjuk a fejünket és közben emeljük a popsit törzsünket tenyerünkre és talpunkra támasztva megemeljük. Addig tartjuk, amíg bent bírjuk tartani a levegőt. Kilégzéskor visszatérünk a kiindulóhelyzetbe.

Az ötödik rítus

Ez a másik személyes kedvencem, rendkívül élvezem mindig. Pozitívan hat mindazokra a szervekre amikre az előzőek is. (mily meglepő:)) Ösztönzi az immunrendszert, a mélyebb légzést, növeli az energiát, az életerőt, felgyorsítja a csakrák működését. Erősíti a hasat, a lábat és a kart.
Hogyan végezzük: feküdjünk hasra, lábunk kinyújtva, tenyerünkkel a vállunk alatt a földre támaszkodjunk. Belégzéskor emeljük ki a csípőnket fordított V alakot alkotva. Kilégzéskor engedjük vissza a csípőt és a talajra merőlegesen nyújtsuk ki s karunkat, a fejünket hajtsuk hátra úgy, hogy íveben hátrahajolunk.

Remélem érthetően sikerült leírnom minden egyes rítust. Igyekeztem :D. De ha valami mégsem lenne teljesen világos itt egy igencsak részletes videó ami szinte minden kérdésre választ ad:


Szeretettel
Tália


0 megjegyzés: